O restauracji
POZNAJ NASZĄ HISTORIĘ
Nasza Restauracja rozpoczęła swoją działalność w kwietniu 2015roku. Kiedyś budynek gospodarczy w totalnej ruinie, objęty ochroną stołecznego konserwatora zabytków, przeszedł gruntowny remont który trwał 8 miesięcy. Dzięki ciężkiej pracy i zaangażowaniu wielu osób z miesiąca na miesiąc miejsce to zmieniało się nie do poznania i odzyskiwało dawny blask. Oficjalne otwarcie nastąpiło 12 kwietnia 2015 r.
Pewnie wielu z Was codziennie przejeżdża ul. Puławską, podziwiając grafitti na murze Wyścigów Konnych na Służewcu. Jednak mało kto wie, że mur ten został wpisany do rejestru zabytków Miasta Stołecznego Warszawy, a jeszcze mniej osób wie, że tuż przy bramie wjazdowej na teren wyścigów, w jednym z budynków niegdyś gospodarczych, w 2015 roku powstała Restauracja Pod Podkową, łącząca dwa pokolenia. Przedstawicielką pierwszego jest pani Alina Siwonia pasjonatka dobrej kuchni, żona byłego trenera koni wyścigowych, która w latach 90. stawiała swoje pierwsze kroki w gastronomii właśnie na Torze Wyścigów. 27 lat temu zaczynała od zwykłej budki z kiełbaskami, jednak z każdym sezonem wyścigowym dochodziły kolejne punkty na Trybunie Honorowej, a później na tak zwanej „Dżokejce”.
Młodsze pokolenie reprezentuje jej córka Patrycja wraz z mężem Danielem, oboje związani z końmi od najmłodszych lat. Z zamiłowania do kuchni oraz z wielkiej miłości do koni i wyścigów powstał lokal, w którym można spotkać połączenie tych dwóch pasji. Wielbiciele koni bardzo szybko odnajdą się w przestrzeni restauracji, gdzie każdy detal nawiązuje do sportów jeździeckich, a smakosze docenią jakość serwowanych dań. W karcie menu każdy Gość z pewnością znajdzie propozycje odpowiadającą swoim preferencjom kulinarnym. Szefowie kuchni w „Podkowie” serwują dania mięsne, wegetariańskie oraz bezglutenowe. Wśród odwiedzających restaurację, największym uznaniem cieszą się: kaczka z pieczonym jabłkiem, nie mieszczący się na talerzu sznycel, Burger Cowboy’a z autorskim sosem czy też polędwiczki z sosem borowikowym i przepysznymi włoskimi kluseczkami. Z pewnością miłośnicy słodkości nie zawiodą się również na propozycji wybornych deserów. Własnego wypieku beza z musem malinowym, puszysty jak chmurka sernik z kajmakiemczy mocno czekoladowe brownie na ciepło z lodami waniliowymi z pewnością skradną nie jedno serce.
Mimo, że sama restauracja jest niewielka, na gości czeka dodatkowa, zadaszona przestrzeń oraz piękny ogród. W kwietniu 2018 mijają trzy lata odkąd Restauracja dołączyła do grona warszawskich restauracji i kawiarni, które gwarantują swoim gościom wypoczynek w pięknym, skąpanym w kwiatach ogrodzie! Duża przestrzeń zieleni z widokiem na jeden z najpiękniejszych torów wyścigowych w Europie, to idealne miejsce do relaksu na siedziskach z palet, hamakach, leżakach czy sztucznej plaży. W weekendy, w które odbywają się wyścigi na Służewcu, goście chętnie wypoczywają na świeżym powietrzu, popijając wyborną kawę i podziwiając ścigające się konie. Właściciele urządzając ogród, pomyśleli również o atrakcjach dla najmłodszych! Trampolina, piaskownica czy huśtawki to wspaniała alternatywa dla odwiedzających rodziców z dziećmi. W tygodniu dodatkową atrakcją dla najmłodszych jest kucyk Gryfek, który uwielbia dzieci i chętnie się z nimi fotografuje. Miele widziani są również goście ze swoimi czworonogami, które zawsze otrzymają miskę świeżej wody.
Zapraszamy do Restauracji pod Podkową przy ul Puławskiej 266 (Puławska róg alei Wyścigowej). U nas każdy Gość znajdzie dla siebie nie tylko coś pysznego do zjedzenia ale także odnajdzie chwilę spokoju.
Pod Podkową dla dzieci!
W Podkowie dzieci z pewnością nie zaznają nudy!
Do dyspozycji najmłodszych gości mamy mały kącik zabaw z tablicą do rysowania, końskimi kolorowankami, wygodnymi pufami i stadkiem koń na biegunach.
W ogrodzie natomiast na dzieciaki czeka drewniany plac zabaw ze ścianką wspinaczkową i zjeżdżalnią, piaskownicą, wielką trampoliną oraz huśtawka.